Loading...

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Het ontwerp van een Ninie jurk

2 mrt. 2017 09:01:00

ninie kinderkleding voor meisjes

Een mooi meisjes jurkje hoe ontwerpt Judith haar Ninie kledinglijn

Ik, Judith, de eigenaar van Ninie kinderkleding, ontwerp veel jurkjes voor meisjes. Lieve jurkjes, stoere jurkjes, jurkjes met zachte stoffen, jurkjes met tule. Hoe ontwerp je nu een jurkje dat bij veel meisjes past?

De start van het meisjes jurkje ontwerp….

Ik begin bij de nieuwe collectie altijd met het kiezen van de stoffen. Er zijn zoveel mooie stoffen maar ook zoveel soorten materialen. Vaak kies ik voor zachte, warme tricot stoffen gemaakt van 95% katoen en 5% elastan. Voor de winter van mooie sweat stoffen of de combinatie teddy-sweat stof en warme zachte velours stoffen. In de zomer voor de rokjes fijne katoentjes (100% katoen van mooie kwaliteit).

Ik vind het erg belangrijk om jurkjes te ontwerpen waar meiden in kunnen spelen. Kleine meiden van 1 tot 3, maar zeker ook de grote meiden die op het klim- en duikelrek op school willen spelen of over de paddestoelen willen springen.

Daarom begin ik altijd met de stofkeuze. Nadat er meerdere stoffen zijn gekozen bij de stoffen fabrikanten vraagt Judith een aantal meiden (leeftijd rond de 8 jaar) om hulp. Want….. als deze meiden de stoffen al niet leuk vinden dan gaan ze de jurkjes, hoe leuk ook qua model, echt niet dragen.

Stofkeuze bij meisjes jurkjes ontwerp

Er zijn duizenden soorten stoffen te koop bij de fabrikanten. Stoffen die in veel landen gemaakt worden. Ik vind het belangrijk om te weten waar de stoffen gemaakt worden. Bijna alle stoffen die ik koop worden in Turkije geproduceerd. Een heel groot gedeelte hiervan is Oekotex, standard 100 gecertificeerd. Dit betekent dat de stoffen voor de jurkjes geverfd zijn in speciale baden die niet schadelijk zijn voor het milieu en bovendien zacht zijn voor de huid van de meisjes die het gaan dragen.

Het ontwerpen van een meisjes jurk

Al 7 jaar ontwerp ik meerdere modellen jurkjes. Jurkjes voor slanke meiden (recht model), jurkjes voor wat gezettere meiden (A-lijn). Zo is er voor elk meisje een leuk jurkje te koop bij Ninie kinderkleding.

Het ontwerpen van een meisjes jurkje begint bij het opdoen van inspiratie. Ik maak moodboards, lees internationale blogs van stylisten, hou de mode kleuren in de gaten bij de vakbladen, kijk naar details en heb een nieuwe jurk dan eigenlijk al helemaal voor ogen. 

Vervolgens wordt er een tekening gemaakt van de jurk en wordt deze besproken met de producent die de jurkjes voor Ninie kinderkleding gaat maken.

Kledingproducent keuze

Er zijn weinig kledingproducenten in Nederland. Ninie kinderkleding werkt met naaisters die unieke, kleine oplages naaien, maar ook met kledingproducenten die in Nederland en in India de Ninie kledinglijn maken.

90% Van Ninie’s kledinglijn wordt in Nederland geproduceerd. Wij werken met verschillende producenten in Noord-Holland die in de buurt van onze showroom zijn gevestigd. Waarom? Omdat we dan korte lijnen hebben en snel kunnen schakelen. Want 1 ding is zeker bij het ontwerpen en produceren van kleding…. Het gaat altijd anders dan wij denken en dan is flexibiliteit heel belangrijk! Gelukkig beschik ik over de eigenschap om voor alles een oplossing te zien en vinden dus het komt altijd goed en jullie hebben soms geen idee hoeveel tijd en energie aan het productie proces vooraf is gegaan om de jurkjes perfect te maken.

Sommige kledingstukken kunnen technisch gezien niet gemaakt worden in Nederland. Daarom produceren wij ook een gedeelte in India. India is gespecialiseerd in het maken van kinderkleding. De producenten waar wij mee werken geven hun werknemers eerlijke lonen, normale werktijden en goede werkomstandigheden. De naaisters die in deze ateliers werken zijn uiteraard meerderjarig, in de Nederlandse ateliers, maar ook in India.

Het maken van patronen en maattabellen en snijden van stoffen

De maattabel van meisjeskleding is heel belangrijk bij het produceren van kinderkleding voor meisjes. De kinderkleding maten variëren van baby maten 56 t/m 80. Daarna beginnen de kinderkleding maten 86 t/m 176. De maten staan voor het aantal centimeters dat het kind lang is. In de maattabel staan alle maten van bijvoorbeeld de boordjes tot en met de lengte van een voorpand. Aan de hand van de maattabel worden de patronen gemaakt en uitgeprint. Vervolgens worden alle stoffen op elkaar gelegd en gesneden zodat de naaisters daarna het jurkje in elkaar kunnen gaan naaien.

Monsters maken van jurkje

Nadat het ontwerp en de stofkeuze is doorgesproken met de producent, de maattabellen en patronen zijn gemaakt en de stof is gesneden voor een jurkje, wordt er een monster genaaid. Een monster is een voorbeeld van het jurkje zoals het eruit gaat zien als het in productie genomen gaat worden.

Zodra het monster bij de showroom van Ninie kinderkleding is ontvangen wordt dit doorgepast op een model. Alles wordt nagemeten dan nagemeten of het klopt met de maattabellen zodat we er zeker van zijn dat het goed gaat in de productie

Productie

Het laatste gedeelte van het productieproces is het in elkaar naaien van de jurkjes door de ervaren naaisters die met aandacht en liefde elk Ninie jurkje maken. Vervolgens worden er kaartjes aan gemaakt waarop de maten staan en de prijs.

Daarna worden alle jurkjes naar Ninie kinderkleding gestuurd.

Showroom productiecontrole, fotografie en plaatsen in de webshop

Zodra de jurkjes in de showroom bij Ninie kinderkleding zijn ontvangen. Worden alle jurkjes handmatig gecontroleerd en op maat gelegd in de kasten. Chantal Tak, onze vaste fotografe, komt een dag langs om alle foto’s te maken van de producten. Chantal werkt heel nauwkeurig zodat de foto's echt mooi worden. Chantal neemt bijvoorbeeld na de fotografie de kleding mee zodat ze de exacte kleuren van de foto en het jurkje kan controleren.

Nadat de foto’s klaar zijn worden de jurkjes handmatig op de achterkant in de webshop geplaatst waarna ze klaar zijn om besteld te worden door jullie.

Vaak hebben we na plaatsing van de productfoto’s een fotoshoot zodat we ook leuke setjes kunnen showen aan jullie en je knt zien hoe het jurkje staat als een model het draagt.

Ik hoop je openheid te geven met deze blog over ons productie proces. Je weet nu dat elk kledingstuk met aandacht en liefde wordt gemaakt met de beste kwaliteit stoffen. Een jurkje waar je lang plezier aan hebt!

Mocht je vragen hebben, dan ben je altijd welkom om te bellen of mailen over het productie proces.

Groetjes, Judith 

 
ninie kinderkleding meisjes jurkje
 
 
Meld je aan voor Ninie's nieuwsbrief
Ontvang € 5,- korting
Wij vinden het geweldig dat je bij Ninie kinderkleding bent gekomen. Wanneer je je nu inschrijft voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ninie kinderkleding, krijg je eenmalig € 5,- korting op je eerste bestelling.
Kortingscode:
Ninie kinderkleding gebruikt cookies om het winkelen gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer informatie.
x